Het Stads-Geriefbos

Onze wederkerige relatie met het Stads-Geriefbos

Wat is een Stadsgeriefbos?

Een geriefbos is een bos waar op een duurzame wijze geoogst wordt met in achtneming van ecologische principes. Waardoor op de lange termijn de biodiversiteit toeneemt, met instandhouding van de wederkerige relatie.

Bekijk de video!

Een geriefbos is een bos waar op een duurzame wijze geoogst wordt met in achtneming van ecologische principes.

01. Hoe gaan wij te werk?

ROOTS Buitenavonturen biedt medebeheer en natuureducatie voor kinderen aan. Dit doen we door een stukje bos te adopteren, natuurherstel te plegen en vervolgens dit stuk in (mede)beheer te nemen. Wat het uniek maakt is dat wij hiervoor veelal oude ambachten gebruiken. Het geadopteerde bosje wordt getransformeerd in een stadsgeriefbos. Dit betekend dat er bomen worden weg gehaald en er nieuw aanplant wordt gerealiseerd. Dit doen wij samen met de kinderen, dit zorgt voor verbinding met het stukje bos. Daarnaast leren de kinderen oude ambachten die zorgen voor verbinding met het gebied. Een houtwal maken met daarin zelf gemaakte vogelnestjes verbindt en zorgt voor een verantwoordelijkheid gevoel voor het stukje bos en alles wat daar in leeft. Daarnaast draagt het bij aan een oplossing, voor een wat minder positieve ontwikkeling namelijk de afname van biodiversiteit in ons land. Het medebeheer wordt uitgevoerd door kinderen uit de omgeving en ook andere buurtbewoners bijvoorbeeld de ouders van de kinderen of andere bewoners uit de omgeving.

03. Waar?

Het Geriefbos wordt gerealiseerd op het Geinpark. Groengebied Amstelland heeft een stukje bos hiervoor aangewezen.

04. Kenmerken van een Stads-Geriefbos

Het Geriefbos kenmerkt zich aan haar gelaagdheid in het systeem waarbij een aantal soorten gebruikt kunnen worden voor traditionele/moderne ambachten. De lagen bestaan uit bodembedekkers, kruid laag, struiklaag, bomen, kroon en klimmers.

Vegetatie in een Geriefbos
In een Geriefbos wordt er voornamelijk inheems plantgoed aangeplant. Na observatie wordt er een keuzegemaakt. Er wordt ook gekeken naar welke bomen uit de betreffende streek komen.

Voorbeelden van Geriefbosplanten zijn:

  • Hazelaar
  • Berk
  • Iep
  • Meidoorn
  • Sleedoorn
  • Notenbomen
  • Walnoot
  • Inheemse kruiden

Wat vinden jullie van ROOTS?